ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > SSK mağduru emekli hakkında

14/10/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.




Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili


21 Mayıs 1964 Adana Saimbeyli Nüfusuna kayıtlı, evli ve üç çocuklu Tufan Döğer isimli vatandaşımız, daha önce benzer şikayetleri bulunan vatandaşlarımızla aynı çileyi çekmektedir.

Adı geçen vatandaşımız, fiziki yaşının yanlışlıkla Nüfus idaresince küçük yazıldığını ama sonradan mahkeme kararıyla düzeltildiğini, 30 yıl çalışmış olmasına rağmen emeklilik hakkının verilmediğinden şikayet etmektedir.

Daha önce Bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı makamına kadar bir çok yere yazılı başvurularda bulunmuş olmasına rağmen sonuç alamadığını, cevap dahi verilmediğini ifade eden vatandaşımızın verdiği bilgiler özetle şöyledir:

“Nüfus idaresine doğum tarihim 1969 olarak yanlış kaydedildiğinden, 1981 yılında Adana Ticaret Lisesinden mezun olacağım sırada okul idaresinin uyarısı doğrultusunda, Adana 1.Asliye Hukuk Mahkemesine yaş düzeltme davası açıldı. Dava açılma tarihi 1981 Ocak-Şubat ayları. Aynı zamanda lise son sınıfta okumaktayken, 1 Mart 1981 tarihinde sigortalı işe başladım.

20 Mayıs 1981 tarihinde mahkeme kararı kesinleşti. Ve ben 18 yaşı altında olduğumdan tüm işlemleri babam takip etti. Bugün yaklaşık 30 yıl ve 7000 işgünü civarında çalışmışlığım var. SGK Adana İl Müdürlüğü’ne ne zaman emekli olacağımı yazılı olarak sordum. 21 Mayıs 2010 tarihinde emekli olabileceğim yine yazılı olarak hem bana hem de Yüreğir İlçe Belediyesi’ne bildirildi. Şimdi ise emekli olamayacağımı yazılı olarak bildiriyorlar.”

Hiçbir hukuk bilgisi olmayan vatandaşımız dahi, bir hukuk devletinde Yargı kararlarının nihai olduğunu, belirleyici olduğunu, buna göre icra makamlarının, uygulama işlevi gören devletin kurumlarının hukuku esas alması gerektiğini bilir ve kabul eder.

Söz konusu yaşlılık aylığı bağlanması hususunda art niyetli talep ve işlemlere karşı SSK’nın ilgili maddeleri esas almasını kabul edilebilir bulmakla beraber, adı geçen vatandaşımızın ilk işe giriş tarihinden önce yaş tashihi talebinde bulunması, çalışma hayatında belki 25-30 yıl sonra karşısına çıkabilecek olası mağduriyete karşı bir önlem alma girişimi olmaktadır ve hiç kuşkusuz kısa vadeli olarak kendi lehine bir kazanım oluşturma teşebbüsü değildir. Bu durum Tufan Döğer adlı vatandaşımızın kötü niyetli olmadığına bir delildir kuşkusuz.

Netice itibarıyla, halen eğitime devam eden üç çocuğu bulunan ve babasına ait evde ikamete devam eden, bu arada SSK’nın “21 Mayıs 2010 tarihinde emekli olabilir” yazısına istinaden ve bu cevaba güvenerek emeklilik hayali ile çalışma hayatına veda eden, dolayısıyla aylardır işsiz olan Tufan Döğer adlı vatandaşımızın, geriye dönük kazanımları da dikkate alınarak mağduriyetinin giderilmesi, sosyal hukuk devletinin zorunluluk hüviyeti kazanmış görevi halini almıştır.


Bu hususlar çerçevesinde;

1- Tufan Döğer adlı vatandaşımızın karşılaştığı bu ve benzer sorunlarla ilgili bilginiz var mıdır?

2- Eğer var ise SGK (SSK)’nın verdiği cevabı onaylıyor musunuz?

3- Konu ile ilgili bilginiz yok ise, adı geçen vatandaşımızın çektiği çileye son verilmesi hususunda bir girişiminiz olacak mıdır?

4- Söz konusu vatandaşımızın şikâyetine benzer sorun ve sıkıntılar başka illerimizde de olmuş mudur? Olmuş ise çözüme kavuşturulmuş mudur?

5- Benzer şartlarda benzer sorunları olan vatandaşlarımızın da yaşadıkları çilenin son bulması için, en azından işe giriş tarihinden önce isim tashihi için mahkemeye başvuran ve kabul edilen düzeltme kararlarının, emeklilik taleplerinde dikkate alınacağı hususunda bir genelge yayınlamayı düşünüyor musunuz?

,

,